Love is all around you <3

“and a Happy New Year…”

Der har været lidt stille her på bloggen hen over julen. Måske ikke super tjekket, som nyopstartet bloggertype, at forsvinde i to uger, men Julen har bragt meget andet med sig end lutter velsignede bud.

For hold nu kæft, hvor er det også tungt at hoppe ind i en højtid, når man er ny med en kronisk sygdom i bagagen. Det er ikke fordi programmet ikke har været spækket med love og dejlige oplevelser, men Julen er også fyldt med reflektion og tilbageblik og her blev jeg nok sendt lidt til tælling ind imellem.

Når man så topper det med den fatigue, som har været min tro følgesvend hele måneden i takt med intensiveringen i juleprogrammet, så er det måske ikke så mærkeligt, at jeg ikke fik sat mig til tasterne.

Årshjulet.

Jeg kan huske, at jeg til den første samtale med Scleroseforeningens psykolog lærte, at når man er ny med en diagnose, så skal man som regel igennem et helt år, før man kan føle at man er forbi den største tilvænning. Århjulet, kaldte hun det. Første fødselsdag som kronisk syg, første jul, første påske, pinse og alverdens andre markeringer et år nu kan byde på. Hun har ret.

Jeg har nemlig igen og igen, som dagen nærmede sig, kredset omkrig Nytåret 2018, hvor jeg som “ikke syg”, sprang ind i det nye år med en vanlig tro på, at alt det gode ventede på mig. Kredset omkring erindringen om den gamle Fie, der naivt stadig havde en uskyldig tro på, at det hele bare ville blive bedre og bedre. Længstes efter en tid, hvor jeg ikke hver eneste dag skulle forholde mig til, sundhed, kost, medicin, motion og hospitaler.

Og det efterlader mig nu med et problem.

For når jeg med mine elskede i hånden, skal markere det nye årti’s begyndelse i et spring, så vil jeg gerne lande blødt og med begge mine ben på jorden. Ligesom jeg plejer. Jeg vil hverken tøve og vakle eller kaste mig ned af stolen i afmagt. Jeg vil juble ligeså højt som altid! Også selvom det bliver på sovende Skylwalker-ben. Jeg vil gerne fejre årets afslutning på en happynote, selvom der er flyttet alt muligt besværligt ind i mit liv. Jeg VIL!

#happynotes.

Så hvad skal der til? Hvilken indstilling skal jeg fremmane, som førstegangs nytårspige med MS diagnose? -Det er de tanker der har kværnet i hovedet på mig igennem det meste af Julen og det var dem jeg skulle bruge lidt tid på at sortere i.

Jeg er nået frem til, at når jeg skal springe kl 24 i aften, så skal optimismen og troen på selvsamme, nok holde mig på rette kurs. At hvis jeg ikke lader frygten og ængsteligheden tage over, så har jeg samme forudsætninger for, at mit liv vil være ligeså åbent for lykke, held og alt det gode, som det hidtil har været. Tro på, at Rådhusklokkernes slag, ikke som i et mareridt varsler mørke tider, men derimod tæller ned til et nyt år, med flere gode oplevelser, nye muligheder og flere nye venskaber.

Og minde mig selv om, at jeg har en sygdom jeg godt kan lære at leve med. Og være glad sammen med.

Der er så mange, der i kommentarer og bekeder til mig, skriver om vigtigheden i at bevare optimismen, når man er syg med MS. Der pointeres ligefrem, at den positive fortælling kan holde sygdommen på afstand langt hen ad vejen…

Så her på årets sidste dag ønsker jeg alle jer et GODT nyt år med alt det bedste og rareste man altid kan drømme om.

 

xxx fie

 

“Fatigue, eller sclerosetræthed som symptomet også kaldes, kan bedst beskrives som en altovervældende træthedsfornemmelse, man bare ikke kan ryste af sig.” – MSguiden.

7 kommentarer

 • Helle lagermand

  Hej Fie
  Rigtig godt nytår til dig
  Vil dele mit våben mod Fatigue
  hver morgen drikker jeg en dobbelt espresso og ligge mig til at sove 1/2 time så er jeg klar til dagen nogen gange napper jeg 1-2 shot merer 🤪 så håber du kan li’ stærk kaffe ☕️
  De bedste hilsner
  Helle 😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle lagermand

  Hej Fie
  Rigtig godt nytår til dig
  Vil dele mit våben mod Fatigue
  hver morgen drikker jeg en dobbelt espresso og ligge mig til at sove 1/2 time så er jeg klar til dagen nogen gange napper jeg 1-2 shot merer 🤪 så håber du kan li’ stærk kaffe ☕️
  De bedste hilsner
  Helle 😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birthe Friis

  Kære Fie!
  Også godt Nytår til dig fra en 73 årig ms pige, der stadig har benene solidt plantet “ på jorden”
  Begyndte lige som dig med 1 års hjulet, sovende ben og fatique. Det har jeg levet godt med i nu 23 år.Gennem årene har jeg meget bevidst prøvet at lave ting, der gør mig glad, jeg har passet på mig selv. Ønsker dig al mulig held og Lykke i fremtiden
  Knus🍾🎉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth

  Kan man sige velkommen i klubben, ja, det kan man. For os med Sclerose støtter hinanden i medgang og modgang.
  Håber det nye år bringer os et nogenlunde helbred, l ykke og glæde. Lad os ønske, at livet trods ms er værd at leve fulftud.
  Godt nytår 🎉 🎊 ☺
  Hilsen Lisbeth

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hella

  Også godt nytår til dig… Ved at springe ud som “kendt kronisk syg” har du påtaget dig en tung byrde – vi med sclerose har brug for at kendte får sygdommen og melder det offentligt ud, for så får sygdommen mere omtale og fremmer muligheden for at der bliver flere forskningsmidler… men sikke en fuck situation du dermed også bringes i, for nu er du også kommet i en ny boks… før var du “hende den sjove” nu er du “hende den sjove med sclerose”… Når du I aften springer ind i det nye år, så husk at der i 2020 også skal være plads til dage hvor du ikke er “hende den sjove med sclerose” – giv dig selv lov til at få en tudedag i ny og næ, men lad dig ikk æde op af det og lad ikk skruen sno for længe i nedadgående negativ retning… jo mere du kan lade din skrue sno opad mod smil og livsglæde, jo mindre vil sygdommen få lov til at fylde i dit liv… Men husk på du har brug for tiden til at lære sygdommen hos dig selv at kende og det er vigtigt du lærer at lytte til din krops advarsler, så du i presser den ud over kanten… man må ikk ignorere det man nu har med i rygsækken, men man skal heller ikke lade den styre og overtage vejen i livet… hilsen fra en der tog “årshjulet” for 20 år siden 👋

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle vindelbo-johansen

  Tusind tak for dette blogindlæg, nu giver en masse ting mening, det er århjulet der har spøgt. Du ønskes alt der bedste i 2020 og tak for dine indlæg i 2019.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda

  God nytår fie men ønsket om ALT GODT..
  Livet har lært med at det handler mere om hvordan man TAR det fremfor hvordan man HAR det… men husk også at det er ok at være trist – ingen er ALTID glade så hvorfor skal vi syge så lade som om vi er?!!
  Knus og tanker fra Linda

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Love is all around you <3