"and a Happy New Year..."

Let’s get nerdy // Vitaminer og kosttilskud.

Hvis du SLET ikke kan overskue lange, endeløse lister og opremsninger af kosttilskud, så luk ned og hop hen og køb en is i stedet. Det går amok herfra…

 

Der er ingen tvivl om, at man kommer langt med, at spise en sund og varieret kost og sørge for at få en masse motion og frisk luft.

Når det er sagt, så er der meget der tyder på, at man, “with a little help” fra tabletterne, er bedre dækket ind, end hvis man undlader at tage kosttilskud.

Det er en jungle at finde rundt i anbefalinger og doser og jeg er selv faret vild på diverse hjemmesider og fora mange gange. Hvor meget D-vitamin skal man egentlig have og hvad med fiskeolien, hvilken er bedst? Kan man forgifte sig selv og hvad mener lægen, når hun siger at man da bare kan æde løs, så længe man ikke ligefrem dør af det. Ja. Det sagde min neurolog til mig, da jeg spurgte om hun kunne anbefale mig at tage kosttilskud.

 

Det kan være rigtig svært at få de konventionelle læger til at praise brugen af kosttilskud og det er der sikkert mange gode grunde til. Jeg har selv forhørt og læst mig frem til, at visse tilskud kan være gavnlige og ligefrem forebyggende for os alle.

Jeg vil her prøve at give et overblik, som udelukkende beror på egne erfaringer udfra de anbefalinger jeg har læst mig til. Det er ikke det hele der er evidensbaseret og jeg kan heller ikke gå ud og påstå at noget af det hjælper alle. Det hjælper mig og det kan I jo så bruge som I vil.

Rutinen.

Hvis man konverterer til en mere bevidst form for livsstil når det kommer til kost, motion og kosttilskud, så er det vigtigste vedholdenhed og overskuelighed. Hvis det bliver for rodet og inkonsekvent, så falder man hurtigt fra og så ender det med, at man står tilbage med en bunke skønne spildte kræfter (og penge). Derfor kommer mine følgende indlæg om kost og træning også til, at fremstå noget firkantede og skema-agtige. Det er kun for overblikkets skyld, ikke fordi jeg synes, at man skal til at leve som på en kaserne. Når rutinen sidder på rygraden, så lægger man knapt mærke til den og den bliver en del at din sunde hverdag.

Mit opslag i dag fokuserer udelukkende på kosttilskud og her nævner jeg igen, at de jo ikke kan stå alene. En sund, varieret og antiinflammatorisk kost er alfa og omega, hvis man vil give kroppen de bedste forudsætninger. Om du er syg eller ej.

D-vitamin.

Forskning viser, at vitamin D muligvis virker beskyttende ved multipel sclerose. Et langvarigt D-vitamin tilskud kan formentlig nedsætte risikoen for at udvikle sclerose og mangel på D-vitamin kan svække immunforsvaret. Et studie har vist, at der er en klar nedgang i sygdomsaktiviteten hos sclerosepatienter der indtager ekstra D-vitamin. Det er meget forskelligt hvor godt vi optager det, men bed om at få det målt, næste gang du er ved lægen. Hvis sommeren er god og du opholder dig meget i solen, får du naturligt tilført vitaminet via huden og indtagelse af fede fisk, er også en vigtig kilde til D-vitamin.

Jeg har selv svært ved at “holde” på D-vitamin, så derfor indtager jeg dagligt  5.000 enheder D3-vitamin (125 mikrogram) om vinteren og det halve om sommeren.

Jeg tager dagligt 5 af disse om vinteren og 2 til 3 om sommeren.

https://www.helsehelse.dk/solgar-vitamin-d-25mcg.html

 

Multiviminpillen.

Jeg bruger selv Spektro multivitaminpillen uden jern. Det er noget individuelt hvad man er til og hvordan man reagerer på sådan en pakkeløsning, så prøv dig frem. Det vigtigste er, at du sørger for at pillen ikke indeholder jern (hvis du har MS). Der findes undersøgelser som peger på, at indholdet af jern er højere i hjernen hos mennesker med sclerose end hos raske og spiller en rolle ved betændelsesreaktioner. Derfor skal man være påpasselig med at tage kosttilskud, der indeholder jern.

Spektro multivitamin indeholder heller ikke K-vitamin, så det skal du tage ved siden af. Se længere nede…

Jeg tager 1 tablet om morgenen.

https://www.helsehelse.dk/spektro-u-jern-349p.html

 

K2-vitamin.

K2-vitaminet er afgørende for opbygningen af knogler og blodets koagulation. Det dannes naturligt i tarmfloraen, men undersøgelser har vist, at det er svært at producere den nødvendige mængde naturligt. Der findes en alenlang liste over ting som K2-vitaminet yderligere er mere eller mindre kendt for at afhjælpe. Søg dig frem på nettet, hvis du orker. Radiodoktoren har lavet et længere skriv om det berygtede vitamin K2 og det kan man sætte sig at læse hvis man har lyst. Det er temmelig omfattende, så afsæt god tid til det. http://dk4doktoren.dk/2018/08/28/k-vitaminer

Radiodoktoren anbefaler en (synes jeg) meget stor mængde, men jeg kan også godt lide at være forsigtig og nogenlunde rette mig efter hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det er selvfølgelig op til den enkelte, hvad man ønsker at gøre.

Tommelfingerreglen siger 1 mikrogram pr kilo kropsvægt, men  jeg indtager allerede en del i kosten, da K2 vitaminet findes i de grønne grøntsager og dem spiser jeg mange af.

Jeg tager selv 1 tablet a’ 50 mikrogram dagligt.

https://www.helsehelse.dk/k2-vitamin-50-mcg-8385p.html

 

Magnesium.

Hvis du som jeg kan ha’ svært ved at finde ro når du skal sove, kan det godt hjælpe dig med et lille skud magnesium. Magnesium er godt for meget, men i kombination med lidt melatonin (se længere nede), har du en drømme cocktail, literally speaking. Det er ikke hver dag jeg supplerer med melatoninen, men i perioder med tankemylder, spekulationer og stress, er det altså godt, at hjælpe dig selv til en god søvn. Søvnmangel er for de fleste surt og kan resulterer i alverdens udsving på humøret, konsentrationen og helbredet generelt. For scleroseramte, er det decideret toxic, fordi søvnunderskud kan forværre dine følelsesfortyrrelser og fremme fatique’n.

Megnesium indgår i mange  komplicerede sammenhænge jeg slet ikke er i stand til at redegøre for, men et tilskud til natten hjælper ikke desto mindre mig.

Jeg tager 1 Magnesiumtablet før sengetid. (Mindre end anvist, da jeg allerede får magnesium igennem kosten og i et af de andre kosttilskud jeg indtager.)

https://www.helsehelse.dk/2-x-biosym-magnesium-300-180-kapsler.html

 

Melatonin.

Melatonin er et hormon, som dannes i hjernen og i øjets nethinde. Specielt i døgnets mørke timer, hvor det er med til at fremkalde søvnighed. Melatonin fremstilles syntetisk i pilleform og et lille skud inden sengetid kan give dig en dejlig tung indsovning uden de tømmermænd og afhængighed, som almindelige sovepiller kan give.

Du kan købe melatonin i Danmark med recept fra din læge. Hvis lægen vurderer, at du skal i behandling med melatonin. Alternativt  kan melatonin i håndkøb erhverves online på udenlandske sider.

 

Calcium.

Okinawa kalk er et letoptageligt kosttilskud, der udvindes af koraler. Det  anbefales i dag af de fleste læger, at man sikrer sig mod mangel på kalk, da kalken er en meget vigtig aktør i mange af kroppens processer. Udover at gavne dine knogler, tænder, hår og negle, stimulerer kalket også immunsystemet. Derudover mener mange at lige præcis Okinawakalken også har en udrensende effekt på tungmetallerne i kroppen.

Jeg tager 1 strøget måleske opløst i et glas væske om morgenen.

https://www.helsehelse.dk/koral-kalk-okinawa-1946p.html

 

B12.

Optagelsen af B12-vitamin er afhængig af et protein, der dannes i mavesækkens slimhinde. B12-vitamin optages i tyndtarmen, og kalk (calcium) er nødvendig for denne optagelse. Derfor er det også vigtigt at få et skud kalk, når du liner dine kosttilskud op på køkkenbordet og B12 vitaminet er med i heatet.

B12-vitamin er blandt andet nødvendig for nervernes vedligeholdelse, nydannelse og således normal nervefunktion og derfor sørger jeg for at være ekstra godt dækket ind her. Vitaminet findes kun i animalske produkter og da jeg stort set lever som fiskespisende vegetar er det nødvendigt at jeg er ekstra opmærksom.

B12-vitaminet findes også i nogle af de øvrige kosttilskud jeg tager, men da det er svært at overdosere, kan man rolig sørge for, at være dækket ekstra godt ind. B12-vitamin optages bedst gennem slimhinden i munden.

Jeg suger 1 tablet (1 mg) hver morgen.

https://www.helsehelse.dk/b-12-vitamin-m-339p.html

Mega B-Stress.

Mit all time favovit kosttilskud, som jeg har brugt i mange år. Særligt i stressede perioder kan jeg mærke, at jeg har gavn af det fordi jeg ganske enkelt får mere energi pga deres virkning på energistofskiftet. Derudover har tabletterne en styrkende effekt på hår, hud og negle, der ikke er til at tage fejl af.

Kroppen optager næringsindholdet i depoter og energien frigives med en særlig metode de kalder “Two-stage time-release”.
1.trin: 50 % af vitaminet frigives omgående.
2.trin: 50 % af vitaminet frigives i små mængder over 12 timer.

Pillerne indeholder desuden vitamin C og B2, der begge bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress

Jeg tager 2 piller om morgenen.

https://www.helsehelse.dk/staerk-mega-b-stress-1566p.html

 

Pukka Clean Greens.

PUKKA Clean Greens  indeholder og kombinerer 11 økologiske klorofylrige superfoods. I en simpel forklaring på hvad klorofyl er for en størrelse, kan man sige, at det er den grønne pigment, man finder i planter og som er en vigtig faktor i fotosyntesen, hvor planter optager energi fra sollyset. Lige så vigtigt som klorofyl er for planterne, lige så gavnligt er det for dig! De grønne superfoods er en fantastisk måde at øge niveauet af næringsstoffer, og du sikrer, at kroppen får alt det, den har brug for.

 

 • Det er godt for fordøjelsen

Klorofyl bekæmper væksten af dårlige bakterier, stimulerer sund tarmbevægelse og reparerer tarmvævet.

 • Det er en naturlig deodorant

Denne positive virkning har en direkte sammenhæng med klorofyls positive indflydelse på tarmsystemet, hvor kroppen bliver renset indefra og resulterer i bedre ånde og kropslugt

 • Mange fordele for immunforsvaret

Klorofyl beskytter kroppen mod udviklingen af skadelige bakterier og sygdomsfremkaldende stoffer. Enhver med et lavt immunforsvar bør klart overveje at tilføje større mængder af klorofyl til sin kost for at undgå at blive syge. Desuden fremskynder klorofylen også helingsprocessen når man har åbne sår og kan fremme enhver rekreativ process.

 • Det er en super antioxidant

Vi flokkes alle om antioxidanter, og det er der en grund til. Antioxidanter bekæmper toksiner, ophobede giftstoffer og affaldsstoffer, som skader vores celler og krop generelt. Antioxidanterne kan poppet sagt være kilden til ungdommen, både indvendigt og udvendigt.

 • Det fungerer som en detox og reparerer de røde blodceller

Klorofyl spiller en vigtig rolle i en naturlig sund detox. I de første uger hvor du bruger det kan du opleve, at du sveder giften ud af kroppen og du kan få hovedpine. Når du er “grundrenset”, er der til gengæld kun velværre som belønning. Flere af de grønne superfoods, har dokumenteret virkning på udrensning af tungmetaller. Der er flere teorier om, at tungmetaller netop spiller en af skurkerollerne i forhold til en MS diagnose…

 • Energi

Jeg oplever at jeg har fået mere energi og mit koffeinindtag er reduceret kraftigt.

 

Jeg drikker dagligt et glas lunken vand (opvarmet) med en tsk Clean Greens.

https://www.helsehelse.dk/pukka-clean-greens-4733p.html

 

Olie.

EPA, DHA og ALA…. Det er umuligt kort at beskrive de åbentlyse grunde til at tilføre kosten lidt af den sunde smørrelse.

Det kan være at jeg en dag skriver et indlæg om Omega 3, 6 og 9, men det er så omfattende at beskrive og samtidigt essentielt vigitgt for kroppen, at det fortjerne et post helt for sig selv.

Din krop har dagligt et behov for at få tilført de essentielle omega 3, 6 og 9 fedtsyrer. Du kan enten få dem gennem en sund og varieret kost eller gennem kosttilskud. Jeg har valgt, at være dækket rigeligt ind, så jeg kombinerer både fiskeolie, planteolie og tilrettelægger min daglige kost, så hele omega fedtsyrespektret er repræsenteret. Mens omega-3 menes at nedsætte inflammationen i kroppen, har omega-6 været tilskrevet den modsatte effekt. Så derfor er det afgørende at man tilfører de forskellige fedtsyrer i de rette mængder.

Jeg spiser 1 spsk torskelevertran dagligt.

https://www.helsehelse.dk/torskelevertrand-m-citrus-2975p.html

 

Og 1 spsk hørfrøolie dagligt.

https://www.helsehelse.dk/oil-of-life-ren-horfro-o-250-ml.html

 

Sæt i gang.

At komme i gang med alle de nye rutiner med at indtage kosttilskud, kan godt kræve et tilløb og virke uoverskueligt. Start ud i det små med få af tingene og sørg samtidigt for, at spise så antiinflammatorisk som muligt. Der er skrevet en del om sidstnævnte og der vil følgende komme en del på min blog om en antiinflammatorisk livsstil, som netop er så vigtigt for især os med autoimmune lidelser. Dog kan det klart anbefales til alle.

Min antiinflammatoriske to-go guide, findes i bogform og kan blandt andet købet her:

https://www.saxo.com/dk/antiinflammatorisk-kost_martin-kreutzer_paperback_9788793314214

Den introducerer læseren til hele inflammationsbegrebet og er skrevet af Anne Larsen i samarbejde med Martin Kreutzer

 

 

Oversigt.

Bemærk, at oversigten med doseringer er tilpasset de produkter jeg selv bruger og som jeg linker til i hver beskrivelse.

Dette blogindlæg er udelukkende en vejledning, som udelukkende bygger på mine egne erfaringer.

God fornøjelse !

 

xxx fie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 kommentarer

 • Helle

  Hej.
  Hvorfor både tage en multivitamintablet og Mega B Stress? De indeholder de samme vitaminer men i Mega B Stress blot nogle noget større doser. Bliver man ikke overfyldt med vitaminer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Spændende læsning og rigtig fin oversigt. Har du eller andre erfaring med kosttilskud i forhold til hår og hårtab? Tecfidera har jo bivirkning i form af hårtab og jeg er virkelig ramt af det.. Googler man kommer der et hav af gode råd og kosttilskud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susie

  Super god liste😊. Jeg har også en kronisk sygdom, og spiser også en del kosttilskud. Jeg tager kollagenpulver, og har kunne læse andet steds, at du også tager kollagen. Hvilket produkt kan du anbefale?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fie

   TAK! Der kommer et mere fyldestgørende og præcist indlæg om kost. Det tager bare så f**king lang tid, fordi jeg gerne vil lave det så præcist som muligt.
   Jeg spiser antiinflammatorisk og pescetarisk…lige bortset fra collegen-delen, som jeg indtager via det Bone Broth jeg drikker dagligt. Der er rigt på aminosyrer OG collagen. Mere om det i det kommende skriv. Min broth er af mærket BROX.

   XXX Fie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hej Fie
  Fedt med en gennemarbejdet og nørdet liste over tilskud. Det er altid rart at høre om erfaringer Og begrundelser fra andre🤗
  Fra en MS’ er til en anden – Jeg kan se at du allerede tager kalk👍🏻Måske du allerede ved det, men hvis du får attakbehandlinger, så nedbryder medrol jo knoglerne og kalk bliver ekstra vigtig at indtage.
  Fortsat held og lykke i livet – nu vil jeg læne mig tilbage og se sig på TV2.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Dejligt du har “nørdet” dig frem til det der fungerer for dig👍👍godtnok en ordentlig mundfuld, og det ligger vist udover min økonomiske formåen , men spændende med noget input og jeg vil da nærlæse , ku jo være der var noget jeg ikke kan undvære💪Mit eneste men er at man altså også skal passe lidt på, feks ved man at for mange b12 vitaminer kan være direkte årsag til åreforkalkning og udvikling af cancer i cellerne. Man kan jo ikke vare spise uhæmmet af alle vitaminer, men skal sørge for man får en balanceret mængde. Så god ide st få tjekket d vitamin inden man spiser fire gange det anbefalede feks 😊men det er en jungle og du har sa virkelig sat dig ind i det, så tak for en masse gode tips😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene Kniep

  Mega fedt indlæg Fie!! Jeg elsker at nørde lidt med vitaminer og kosttilskud, og vide hvad de gavner. Og med dette indlæg, har jeg igen lært lidt nyt. Fedt! 😊👌🏼 Kh Malene

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

"and a Happy New Year..."