Timen mellem nat og morgen.

Propionsyre…que?

 

Jeg fik et chok da jeg i lørdags læste Politiken. I forbindelse med World MS Day den 30. Maj, havde avisen en artikel hvor man i titlen brugte formuleringen; “…kuren mod sclerose kan findes….”. Det er klart, at man som kronisk syg med en af verdens mest udbredte autoimmune sygdomme, slår øjnene op, når der åbenbarer sig den slags håb. Og så oven i købet, i et seriøst medie og ikke på en eller andet underlig hjemmeside, med halv dodgy troværdighed.

Propionsyre er svaret og den bliver dannet i din tarm.

Som mange af jer nok ved, så forholder det sig sådan med mig, at jeg simpelthen ikke kan slippe sådan en information, uden at undersøge den så meget til bunds som muligt. Ikke at jeg pludselig er læge og kan dissekere og forklare alt, men jeg kan samle det jeg har snuset mig frem til. Og skrive om det.

Vi ved godt, at der findes trends og modediæter og at der årligt udgives bøger og artikler i blade om emnet, der også for nogen er blevet en god forretning. Mange af påstandende skydes så ned af skeptikere og fagpersoner og det er på sin vis jo meget godt, så vi ikke bruger for mange kræfter og penge på hoax og fikse ideer.

På skideren?

Da jeg i onsdags var på Riget til samtale med en læge, spurgte jeg så ind til hele propionsyre undersøgelsen og den havde hun som sådan ret meget fidus til. Dog med det klassiske forbehold, at det skal undersøges yderligere med flere forsøg og validering. Hun sagde pragmatisk, at hun i sine 20 år som scleroselæge, har været vidne til mange teorier og trends, der er blevet sat ind på spillepladen for så året efter at blive slået hjem af enten forskerne eller et nyt popkulturelt sundhedsflip. Det gør mig altid tryg når nogen med erfaring perspektiverer, især når de også samtidigt anerkender, at der kan være noget om snakken, at eksempelvis kost og motion er en vigtig faktor. Ikke bare når det kommer til generel sundhed, men også når vi taler sygdom.

Politikens artikel beskriver resultatet af en undersøgelse som viser, at sclerosepatienter har en ubalance i bakteriesamfundet i tarmene, der påvirker vores immunsystem negativt. Der findes jo et hav af bakterier i vores tarme, men lige præcis den type, der som det naturligst i verden producerer propionsyre, er hos MS’ere meget svagt repræsenteret. Propionsyre aktiverer en særlig del af vores immunforsvar, de såkaldte regulatoriske T-celler, som blandt andet er dem der sørger for, at immunforsvaret ikke flipper ud og begynder at angribe kroppen i stedet for at beskytte den. Essensen af autoimmunitet. Hvad det skyldes ved man ikke helt endnu, men der findes mange teorier herom.

Bottom line peger undersøgelsen på, at et dagligt tilskud at denne uskadelige fedtsyre, kan hjælpe til at dæmpe sygdommen.

Jeg har undersøgt markedet for netop propionsyre og har kastet håndklædet i ringen indtil videre. Præperatet findes blandt andet på tysk Amazon i et price range der spænder fra 200 til 700 kr for samme indhold. Den slags lammer min købelyst på stedet.

Jeg har rådført mig hos min kloge ven og kost guru Jerk Langer, som da jeg sendte ham en meget begejstret mail om opdagelsen, tørt svarede: “Bælgfrugter, bælgfrugter, bælgfrugter…kh Jerk” Jo tak! Grunden til at Jerk svarer så kortfattet er, at han henviser til, at han allerede har undervist mig i den immunregulerende bonus du får ud af at optimere tarmfloraen. At du kan æde dig til en bedre tarm. Jerk ved i øvrigt meget meget mere om kost og helbred og jeg fik æren at være case i hans seneste bog om collagen, der er virkelig spændende.

Allerede i antikkens Grækenland skrev Hippokrates, at al sygdom har rod i tarmsystemet. Alligevel er det først i de senere år, at viden om indersiden af tarmen for alvor er slået igennem og har skabt en trend. Opfattelsen at tarmen udelukkende er affaldskanal er forlængst smidt på møddingen og Hippokrates lærer har fået en slags renæssance. Vi har  i løbet af ti’erne, set bøger om tarmens fortræffeligheder blomstre og vi har lært, at tarmens 8 meter bakteriemorads styrer dit immunforsvar og er afgørende for om du får sukkersyge, kræft, bøvler med overvægt og sågar også er markør for din metale sundhed. Man har i forsøg påvist, at årsagen til depression langt hen af vejen, kan forklares i tarmen. At tarmens bakteriesammensætning for diagnosticering er hvad kaffegrums er for sandsigersken. Vis mig din fæces og jeg skal sige dig hvem du er. Gæt en lort…

Brug fibre og boost din probiotika.

Det er meget vigtigt at spise fiber. We know og der er ikke rigtig nogen undskyldning for ikke at gøre det, for fibrene er en meget let tilgængelig kilde, når du sammensætter din kost. En af fordelene ved fibre er, at de af visse probiotiske bakterier omdannes til de kortkædede fedtsyrer, herunder propionsyren. Vores nye bedste ven. En anden faktor som kilde til denne udvekslingsprocess er den resistente stivelse, der blandt andet findes i kogte afkølede kartofler, kartoffelmel og andre rodfrugter, hvor den “onde” stivelse i afkølet tilstand gør kulhydraterne i stand til at smutte forbi mavesækken uden at de fordøjes, optages eller påvirker blodsukkeret. I stedet har de VIP pass direkte videre til tarmen, hvor de opfører sig mere som fibre. Det betyder, at resistent stivelse gavner tarmbakterierne i stedet for at belaste blodsukkeret.

Når den resistente stivelse slår sig ned i tarmen, nærer den de gavnlige tarmbakterier og kvitterer med de kortkædede fedtsyrer, som eksempelvis propionsyre.

Man kan samtidig supplere med de gavnlige bakterier ved at spise fermenterede fødevarer så som kraut, kimchi og kombucha. Jeg er selv gået i gang med at fermentere dit og dat og det står og modner på mit køkkenbord i skrivende stund.

Bælgfrugter som tørede bønner, ærter, linser og kikærter indeholder helt naturligt store mængder resistent stivelse og hvis du som jeg helst undgår animalske produkter, er de en glimrende erstatning. Mange af de plantebaserede fødevarer i supermarkedet er netop bygget af bælgfrugter.

Indtil vi ved lidt mere og indtil propionsyre findes som legit kosttilskud, vil jeg kaste mig over Jerks anbefalinger og bruge kosten som kilde. Jeg har stort set kørt udelukkende plantebaseret (dog med fisk som tilbehør) i over et år og jeg kan ikke andet end anbefale det. Dog med det forbehold at jeg jo ikke er læge og at det udelukkende er et udsagn om hvad der virker for mig.

 

xxx fie

3 kommentarer

 • Anne Louise

  Hej Fie.
  Jeg har selv sclerose og har fulgt meget interesseret med i nyheden og debatten om proprionsyre. Jeg har fundet et sted i Tyskland ( hjemmeside) hvor man kan købe produktet som kosttilskud. Det har jeg gjort og det fungerede rigtig fint. Så nu tager jeg tabletterne og håber på det bedste. Hjemmesiden hedder Navimol.de og produktet hedder der propital.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej Anne-Sofie 🤩 Spændende viden, ved du at Milena Penkova har viet sit liv til at finde den nye og spændende viden der kommer inden for sundhed og formidler den på fineste vis. Det er fyldt med referencer, og det er altså let at finde hendes kilder… Hun er skarp og er altid frisk på en ny udfordring 😊 Jeg tror ikke at du vil fortryde en kig forbi hendes Facebookside hvor hun flittigt deler viden og der er også ny viden om sclerose… Hvis du stiller spørgsmål så er du også sikker på svar, det tror jeg heller ikke at du vil fortryde… Også tak for dit arbejde ❤️❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Det er virkelig spændende, tak fordi du sætter fokus på det! Vi lagde kosten om herhjemme til at være overvejende vegansk, da min kæreste fik MS (for 8 år siden) et forsøg på at gøre noget selv mod sygdommen sammen med medicinen. Det føles godt, men kan være svært at holde fast i når vores familie og venners madvaner er så forskellige fra vores.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Timen mellem nat og morgen.