SUPERPROTEINET COLLAGEN

Fysioterapi og MS

De fleste MS’ere der læser med herinde, har nok allerede styr på deres fysioterapi og adgang til den vederlagsfri af slagsen. Jeg er rigtig glad for den “beskikkede” som jeg fik tildelt, da MS blev en del af min virkelighed. Jeg er til tjek ved hende cirka hver anden måned. Hun har tilmed et glimrende træninghold man kan tilmelde sig, men da jeg selv træner rigeligt i det daglige, føler jeg ikke at det er nødvendigt for mig på nuværende tidspunkt.

I stedet har jeg valgt at gå lidt bagom når det kommer til de lidt hyppigere tjek og behandlinger. Min fysioterapeut Lasse har jeg gået hos længe, så det var naturligvis ham der samlede mig op da jeg blev syg.

Lasse er virkelig virkelig god og ved til og med rigtig meget om MS. My luck!

 

Jeg har spurgt lidt ind til hans tilgang når det handler om MS. En tilgang der fik mig motiveret til at arbejde med min diagnose, frem for decideret at modarbejde den med resignation og inaktivitet.

 

XXX Fie

 

STRÆK

Hvorfor er udstrækning crucial, når det handler om MS?

“I princippet har udstræk ikke en længerevarende effekt når vi ser teknisk på MS. MEN! Udstrækning er en fremragende måde at mærke egen krop på, og det tror jeg på hjælper dig ift at kontrollere et muligt attak.”

Hvordan påvirkes de perifære nerver af stræk?

“Det perifere nervesystem er den forbindelse der er mellem centralnervesystemet og resten af kroppen. Og her er vi igen  tilbage ved kropsbevidstheden. Jeg ser udstræk som en klargørelse af kroppen, og en kontakt mellem det fysiske og mentale. Det kan være ekstremt meditativt.”

Hvorfor skal det gøre så pisse ondt?

“Haha!! Det SKAL det heller ikke nødvendigvis. Men jeg arbejder selv meget med udvalgte kernepunkter i kroppen og har erfaret kæmpestor og langvarig effekt af bl.a. triggerebehandling, som til tider kan gøre lidt nas, men tro mig det virker”

Kan man selv lave de stræk derhjemme med elastikker eller skal man have en makker..?

“Man kan sagtens lave de fleste selv. Intet problem.”

Hvilke udstrækningsøvelser anbefaler du?

“Eftersom at MS udtrykker sig meget individuelt, er det svært at udpege specifikke stræk. Men specielt ét stræk anbefaler jeg MS’ere. Det er strækket hvor du ligger på ryggen og får strukket dine benmuskler godt igennem. Øvelsen kan både laves med makker og solo med en elastik.”

 

Det gør nas, men det gør godt. De perifære nerver strækkes godt igennem og de spændte benmuskler bliver bløde og rare igen. Derudover skabes der flow og forbindelse til de yderste nervespidser, der godt kan krympe sig lidt sammen hos en MS’er. foto Amalie Skoven

 

Baglåret skal også strækkes ud. En win-win øvlese for begge, hvis din makker har sadistiske tendenser. foto Amalie Skoven

 

BEHANDLINGER

Hvad er dine erfaringer med sclerose?

“Jeg er ikke specialiseret, som f.eks de fysser’ der udelukkende arbejder med MS. Men de patienter jeg har arbejdet med, blev virkelig gode forløb. Jeg går meget personligt til værks, og tror på at skræddersyede forløb er vejen frem, da det er så individuel sygdom. Dog er der en del fællestræk, når det kommer til grundtanken i øvelserne og behandlingen.”

Hvilken behandling tilbyder du folk, som kommer ind med de samme problemer som jeg..?

“Det kan jeg ikke svare på direkte. Det handler udelukkende om personen foran mig, og hvad deres behov er. Jeg tror på, at ligegyldigt hvilken problematik jeg behandler, så er fokus på individet altafgørende for, at opnå et succesfuldt forløb. Vi er allesammen forskellige mennesker med forskellig behov og temperamenter, og derfor kan det der virker rigtig godt på én klient, have begrænset virkning på en anden. Også hos dem der deler en diagnose som MS. Det er min opgave som behandler, at finde ud af lige præcis hvilke knapper der  er de rigtige at trykke på.”

Hvilke fordele får man som sclerosepatient, når man følger din behandling?

“Jeg ved ikke om jeg vil kalde det fordele. Men man får i hvert fald et forløb, som er personligt, trygt og aldrig kedeligt. Derudover vil man nok opleve, at jo mere man selv engagerer sig, jo mere får man ud af sit forløb. Det være sig vedholdenheden i forhold til øvelserne og indlevelsen i behandlingen.”

 

Bagsiden varmest op med massage og der skrues op for blodcirkulationen omkring rygsøjlen. foto Amalie Skoven

 

Lasse arbejder i dybden og løsner bindevævet omkring organerne. foto Amalie Skoven

 

 

TRÆNING

Jeg oplever jo selv, at dine behandlinger kombineret med min daglige træning, virkelig har boostet mit generelle velvære. Mine MS symptomer med fatique og følelsesforstyrrelser, bliver holdt i skak og jeg føler, at jeg ligesom bedre kan “tæmme” sygdommen, når jeg er vedholdende. Hvordan kan det være..?

“Du bruger det helt rigtige ord, tæmme. Ideen bag de øvelser jeg laver med dig er nemlig med henblik på at tæmme din diagnose.”

Vil du beskrive nogle af de øvelser du anbefaler?

“Jeg prøver at lave et scenarie som minder om et MS attak. Tag eksempelvis øvelsen, hvor du sætter af fra  en stepbænk, for så at lande på balancepuden på ét ben. Mange med MS oplever følelsen af at træde ned i et hul når de får et attak. Det prøver vi så at simulere mens vi samtidig styrker din balance, koordination og stabilitet. -Min hypotese er så, at vi dermed også styrker din hjerne og dit nervesystem til bedre at være rustet til et muligt nyt attak”

 

Hop fra bænk til pude er meget svært i starten….men øvelse gør mester, ved vi. Min balance er nu blevet så styrket, at jeg trods MS’en oplever den bedre end før jeg blev syg. foto Amalie Skoven

 

“Så er der den deciderede balance/stabilitets øvelse, hvor du står på en foamroller. Foamrolleren er rund og kan trille fra dig. Den tvinger dig til virkelig at styrke din balance og koordination, alene ved bare at stå på den. Alle øvelserne er samtidigt designet til at stimulere din puls, dit kredsløb, din styrke og inner core. Det skal selvfølgelig understreges, at øvelserne er individuelt designet. Der kan være stor forskel på hvor man er i sit MS forløb, og det bliver der selvfølgelig taget højde for, så jeg ikke bare kaster alle ud på dybt vand med det samme. Tryghed er altafgørende.”

 

Øvelsen kan gøres endnu sværere ved at lave squats imens du står på foamrolleren. Dette kræver din krops fulde opmærksomhed fordi du står på en ujævn underflade. foto Amalie Skoven

 

KROPSBEVIDSTHEDEN.

“MS rammer centralnervesystemet, og kan medføre at man mister kontrollen over sin egen krop. Derfor tror jeg på at kropsbevidsthed er essentielt ift at håndterer MS. At genvinde kontrollen over kroppen kan have en effekt både præventivt, men også håndteringen af de daglige udfordringer. Giv din krop det fokus den fortjener og gå på opdagelse med både træning og stræk.”

 

Pressur hjælper til at få afspændt dine muskler. foto Amalie Skoven

 

“Når du har overskuddet til det, så skub dine grænser lidt og bliv ved med at udfordre din krop. Den kan meget mere end vi går og tror.Giv dig selv en stund med vejrtrækning og fokus. Tag dig tid til din krop. Forkæl den og giv den opmærksomhed. Jeg lover, at den vil belønne dig for det!”

 

Lasse Lefevre kan man finde på Frederiksberg hos https://www.kuhrefysio.dk

Tak til Amalie Skoven for foto <3

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

SUPERPROTEINET COLLAGEN