Diamonds are forever.

Breathe baby, breathe…

Jeg anbefaler alle at kaste sig ud i den bevidste vejrtrækning og kuldetræningen. Det har været en game changer for mig og min generelle livskvalitet er simpelthen nudget en ordentlig tak op.

 

Det er nok gået op for de som følger mig på SoMe, at jeg har kastet mig ud i noget vildt.

Som I ved forholder det sig jo sådan med mig, at jeg med min aktivistiske tilgang til livet med MS og kroppen i det hele taget, aldrig bliver træt af at undersøge hvad der kan optimere forholdende, når det kommer til vores krop og sinds interageren med livet, verden, sygdom og os selv.

Jeg har fået mulighed for at deltage i et 4 ugers kursus i Wim Hof’s teknikker. Et fænomen jeg intet kendte til indtil jeg blev kontaktet af et produktionsselskab, som skulle lave en Temalørdag til DR2, der skulle handle om bevidst vejrtrækning og dens fordele. Jeg skulle med min sygdom være en case.

Jeg har nu hver eneste dag i otte uger lavet vejtrtrækningsøvelser og kuldetræning og jeg kan mærke at det virkelig har rykket ved nogle ting.

I starten var jeg noget skeptisk. Hvad var nu det for noget med ham den excentriske hollænder, der kunne holde vejret i hundrede år og bryste sig af adskillige Guinnessrekorder, fordi han kan sidde flere timer i et kar med isvand. Hvad skulle det nu til for? Jeg blev klogere.

Tv-produktionen satte mig op med Birger Hanzen, den eneste dansker der legit er uddannet af Wim Hof himself. Han kom hjem til mig og lavede en grundig introduktion til principperne og mødet sluttede af med, at han guidede mig igennem et “vejrtræknings pas”.

Det var en vanvittig oplevelse. Jeg spacede helt ud i tankerne, det snurrede i fingre og tæer og tungen kildede. Det var ikke ubehageligt, slet ikke. Mere ligesom at have fået lattergas, samme prikkende fornemmelse, hvor tankerne ligesom finder ind til et dybt personligt sted, der for mig i hvert fald, åbnede en helt  ny dimension inde i mig. Sikkert noget de meditationskyndige kender til, men nyt for mig. Oplevelsen af en fuldstændig ligeværdig connection mellem indeni dig og udenfor dig selv. Det er meget meget rart.

Det er blevet standard for mig at lave disse øvelser HVER dag. Enten når jeg lige er vågnet, eller lige inden jeg skal sove, for min MS-krop er virkelig blevet glad. I indlægget her kommer jeg nærmere ind på de fordele jeg har vundet ved denne træning. Jeg håber du vil læse med.

Udbredelsen af træningen er stadig er på pionerstadiet. Det forklarer hvorfor det er så svært at finde artikler om det på nettet, som er til at forstå for andre end lægetyper. Jeg har efter bedste evne forsøgt at destillere den viden jeg kunne opsnuse og gøre det mere forståeligt.

Og nu facts:

 

Hvem er Wim Hof?

Wim Hof er en hollandsk karismabombe, der ovenpå sin kones død, satte sig for at undersøge, hvor dybt vi mennesker kan arbejde og mobilisere vores kroppe. Undersøge om man kunne hacke sig ind sit eget immunforsvar og samtidig udløse kaskader af positive processer som ekstra gevinst. Hans træning har vist sig at genetablere balancen hos alt fra sclerosepatienter til bipolare.

I de senere år har hans metode fået mere og mere opmærksomhed. Hans SoMe profiler er eksploderet, youtube bugner med testemonials og guides og hans meget veldesignede app bliver flittigt downloadet. Wim Hof er blevet business, men det skal man nu ikke lade sig afskrække af.

Men hvordan virker det så?

Princippet er, at Wim Hof metoden giver adgang til dele af det autonome nervesystem, noget der ifølge klassisk vestlig lægevidenskab, ikke burde kunne lade sig gøre. Metoden åbner altså en dør ind til det indre styresystem, et system der ellers kører automatisk uden, at vores vilje kan manipulere med det. Deraf navnet; det autonome nervesystem. Dette nervesystem består af to forskellige systemer, som holder hinanden i skak, det sympatiske og det parasympatiske.

Det sympatiske nervesystem gør det, forenklet set, muligt for kroppen at reagere hurtigt og målrettet på fare. Det aktiverer hvad der ofte kaldes “kæmp eller flygt”-responsen, hvilket aktiverer udskillelsen af adrenalin.

Det parasympatiske nervesystem sætter kroppen i stand til at normalisere forholdene, når en fare er overstået.

Den bevidste vejrtrækning med provokeret CO2 reduktion er sammen med  kuldetræningen, med til at provokere eller simulere tilstande, hvor disse to systemer aktiveres.

CO2 reduktion.

For at forstå dette, skal man først vide hvad det er CO2 gør for vores kredsløb. Ikke mindst kredsløbet i vores hjerne, hvor CO2 spiller en stor rolle for gennemstrømningen af blodet. Når man laver disse vejrtrækningsteknikker og tømmer hjernen for CO2, så påvirker man blodkarrene så meget, at trykket i hovedet falder. Hvis man bliver ved med at trække vejret mere end man har brug for og dermed tømmer kroppen for CO2, kan man ende med at blive meget svimmel og noget ør i hovedet. Når man så efter det overdrevne iltindtag holder vejret, kommer CO2’en tilbage og dette udvider blodkarrene i hjernen. Hjernen får med øvelserne en maksimal blodgennemstrømning og det er påvist, at det også gælder de områder i hjernen, der normalt ikke får så meget iltning.

Med den  øgede vejrtrækning får man et overskud af ilt og kroppen bliver samtidig basisk fordi man udånder kuldioxid (derfor navnet ”alkalisk”, der betyder basisk). Når pH’en i blodet ændrer sig, bliver nervesignalerne kraftigt påvirket og det er blandt andet derfor, at man får flere kræfter og snildt tager 50 armbøjninger i rap under et vejrhold. Noget der kræver meget lidt forudgående træning med vejrtrækning. Dine cellers indre batterier, bliver max opladet på no time.

Nitrogenoxid

Når vi trækker vejret gennem næsen, fyldes kroppen med nitrogenoxid, der udskilles i blodårene. Dette kan man sanse, når det rammer vores slimhinder og det kan føles som om næsen svier. Nitrogenoxid udvider blodårerne, så lungernes alveoler kan ilte en højere mængde blod. Det betyder, at vi får en bedre udnyttelse af den ilt vi indånder, hvilket blandt andet kan være gavnligt, når vi dyrker sport og i det hele taget.

Nitrogenoxid har desuden den fantastiske egenskab, at den slår luftbårne partikler ihjel. Altså bakterier, vira og svampesporer.

How?

Mange oplever, at de efter en omgang bevidst vejrtrækning med vejrhold opnår en skærpelse af sanserne og mere mental klarhed. Det samme oplever jeg. Derudover får man et lille buzz og hvis man bliver ved i mange sæt, kan man nærmest komme i en slags ekstase. Noget der minder mig om en blanding af at være på syre (ikke at jeg har prøvet det) og det superfokus som jeg har haft under mine fødsler. Dog uden de vederstyggelige smerter.

 

Det klassiske træningspas, kaldet Standard Protecol forløber sådan:

 • Tag 30-40 store vejtrækninger gennem næsen, slip luften gennem munden. Fyld først maven, derefter brystet med luft.
 • Hav fornemmelsen af at du trækker mere luft ind end du ånder ud.
 • Efter den sidste vejrtrækning ånder du ud som før, men holder vejret og vender blikket indad og finder en indre ro. Din puls vil falde og det vil snurre i dine hænder og fødder.
 • Hold vejret indtil du i føler, at du er nødt til at trække vejret. Her laver du en stor indånding og holder vejret i ca. 15 sek imens du “presser” luften op i hovedet. Herefter du starter forfra.

Kør sekvensen så mange gange du vil, jeg plejer at køre med mellem 4 og 6 sæt. Der findes udbygninger til standard protekollen, men denne her er i pricippet alt hvad du behøver at vide.

Det er vildt, hvor hurtigt man får trænet sit vejrhold op (ikke at det er en konkurrence, slet ikke, men jeg har nu rundet 3 1/2 minut), men det er samtidig vigtigt, at du hele tiden mærker efter og standser, når kroppen skriger på iltindtag.

Wim Hof Method app’en har en rigtig fin guidet tur og det er altså alt andet lige dejligt at slippe for selv at ligge og tælle imens man prøver at finde sit zen.

Vejrtrækning med Wif Hof app’en, som desværre ikke længere er gratis.

Ice, Ice Baby.

Udover vejrtrækningen, er der ét andet grundlæggende  element i hans træning; det iskolde vand. Som i, at man lægger sig i en balje med isterninger og vand. Jo tak. Et super grænseoverskridende indslag, men som træningen skrider frem, øges tolerancen gradvist. Faktisk imponerende hurtigt.

Selv min kæreste, der nok er det mest kuldskære menneske på kloden, sidder nu i bar overkrop efter en tur i havnen en tidlig decembermorgen. Det er vildt som det rykker, vildt  så hurtigt man vænner sig til kulden og endnu vildere er det, hvor meget vi egentlig er i stand til flytte vore grænser for hvad vi kan “tåle”. Roen og den meditative tilstand, man får i medgift er for mig så stor en gave, at de sølle otte uger jeg nu har været i gang, faktisk er en game changer for mig.

At blive eksponeret for kulde er en meget effektiv teknik og trenden vinterbadning vinder da også frem herhjemme. Jeg får ofte klapsalver på både SoMe og fra kajkanten, når jeg tager min daglige dukkert, men faktisk er det noget vi er bygget til at tolerere. Selv da varmeanlægget blev udviklet i antikkens grækenland, blev kolde bade stadig anset for at have sundhedsmæssige fordele.

I vores samfund er vi vant til at skrue op for varmen eller tage en ekstra trøje på, når det bliver koldere. Vi har vænnet os til komforten, og det er der for så vidt heller  ikke noget galt med. MEN. Vores system er ikke gearet til komfort. Vores system er bygget til at blive udfordret. Mageligheden sætter mange af kroppens  naturlige processer på hold, noget der i sidste ende kan resultere i fedme, glitches i immunforsvaret og et svækket kredsløb.

Imidlertid er kulden en væsentlig kraft, når det handler om adgangen til det autonome nervesystem. Resultatet er et sund balanceret styresystem, der bedre kan modstå sygdom og dagligdagens stresspåvirkning.

Kulden styrker samtidig dit kredsløb, der bliver stimuleret helt ud i de små kapillærer. Det trækker sig sammen ved kuldepåvirkningen og gennemstrømmes atter når du er ude af kulden igen. Derfor oplever mange et varmerush efter et koldt dyp, som kan holde langt op af dagen.

 

En kold novemberaften var jeg med mit hold ude i Øresund. 8 minutter blev det til. Mine stakkels fødder med deres forbaskede nerveskader, brokkede sig og jeg måtte til sidst opgive pga smerter.

Frys fedtet af.

En ekstra bonus for de vinterbadende er, at det brune fedtvæv aktiveres, fordi dets opgave netop er, at holde kroppen varm. Det brune fedtvæv fungerer helt anderledes end det hvide fedt, som vi kender så godt fra sidebenene og er ikke på samme måde et energidepot for kroppen.

Kolde temperaturer registreres af hjernen, som sender besked via nerverne til det brune fedt om at starte varmeproduktionen, også kaldet thermogenesen.

Under thermogenesen forbrænder det brune fedt enorme mængder energi i form af oplagret hvidt fedtstof, for at få energi nok til varmeudviklingen. Derved brænder det brune fedt så at sige, en masse kalorier af og kan i sidste ende hjælpe os af med noget af det fedt, vi alle godt ved er så svært at komme af med.

Prøv selv under bruseren

Du kan træne din tolerance overfor kulde ved at slutte dit daglige brusebad af med at slukke for den varme hane og skrue helt op for den kolde. Træk vejret dybt og roligt imens. Men husk; det er ikke farligt og at det primært er “a mind thing”.

Wim Hof app’en kører en ganske fin challenge ud i de kolde bade, så prøv den hvis du har brug for guidance.

Jeg ender ALTID mit brusebad koldt. Står og trækker vejret dyyybt og udholder i minimum 30 sekunder. Gerne mere. Efter kort tid vil din krop (og mindset) ha’ vænnet sig til det. Promise.

Dog foretrækker jeg det kolde gys i havet og at afslutte en løbetur med en kold dukkert er altså noget af det lækreste du kan gøre for dig selv. Kan slet ikke undvære det. Din krop bliver let, lykkelig og brandvarm. Humøret bliver højt imens adrenalin, serotonin og endorfiner fiser rundt i systemet.

 

Verdens største champagnekøler. Is og vand og en Breezer wannabe, der prøver at holde fokus. Birger Hanzen står med stopur og Casper Høyberg fra produktionen dokumenterer. Casper er manden bag initiativet til programmet.

 

Mit eget testimonial

Ja. Jeg har en sygdom. Den er kronisk, akkumulernde og inkluderer en masse bekymringer, der kan være svære at overhøre, fordi kroppen alt for ofte viser mig, netop det jeg frygter allermest. Jeg er S Y G.

Det store fede fucking MEN i den sammenhæng er, at du stadigvæk er forpligtet til at gøre alt hvad du kan  for at udfordre det faktum. Jeg vil gå så langt som at sige, at alle burde booste, stimulere og ae den krop vi skal leve med resten af livet. Det er ikke det samme som at blive fundamentalistisk, der skal være plads til snolder, spritzere og høj partycigaretføring…bare ikke hver dag, vel?

Hele denne her rejse jeg er på (ja, jeg har været med i vild med dans) er simpelthen så spændende. Jeg nyder den forskel jeg rent faktisk mærker. Mine følelsesforstyrrelser er mildt reduceret. Min energi er i top og den meget invaliderende fatique er så godt som gone. Mit inflammationstal er meget lavt. Mit viscerale fedt er endnu lavere. Jeg føler mig R A S K (det meste af tiden.) Og ironisk nok mere fit end før jeg blev syg….

Hvad vil jeg sige med det?

Jeg ved at du kan gøre det samme. Uanset hvor du er i dit liv og med hvilken krop eller udfordringer du end måtte ha’, så kan du godt. Ikke gå til ekstremer. Bliv i din kerne, men brug udfordringen til at booste din selvrespekt og selvkærlighed, så finder du din egen vej. Det lover jeg.

Og du bliver så glad i enden. Som man siger.

Nerdy stuff (om inflammation)

Undersøgelser har vist, at Wim Hof metoden ”resulterede i frigivelse af adrenalin, stimulering af tidlig anti-inflammatorisk *IL-10 produktion, og deraf følgende reduktion af den naturlige pro-inflammatoriske immunrespons”

* IL-10 (Interleukin 10) er et *cytokin med potente antiinflammatoriske egenskaber, der spiller en central rolle, når det kommer til begrænsningen af immunrespons. Med andre ord; forhindring af beskadigelse af værten fordi der opretholdes en  normal vævshomeostase (balance).

*Cytokin er et signalmolekyle, der dannes af en lang række celler, herunder immunceller.

Begrebet “Cytokinstorm” har vi hørt en del om i forbindelse med Corona. Det refererer til en immunrespons, der løber løbsk, hvor niveauet af bestemte cytokiner øges langt over normalt, og medfører kaskader af reaktioner, så immunceller begynder at angribe sundt væv.

Der er en masse andre tekniske begreber og begrundelser om processerne, men dem synes jeg I selv skal læse op på. Jeg linker her til lidt af hvert og du kan læse og se hvad du orker. Jeg åd det hele råt og det er da meget godt gået af en pescetar at være.

 

Links

 

Her kan du få hjælp til træning.

 

I Odense hos Torvets Fys og læge Lasse Rasmussen .

 

Eller i København hos Birger Hanzen  (hvor jeg gik).

 

Wim Hof’s hjemmeside.

 

Plus lidt youtube…..

 

Multiple Sclerose testimonial med Wim Hof metoden.

 

Super spændende dokumentar om Wim Hof.

XXX Fie

9 kommentarer

 • Det lyder godt!jeg er vinderbader (10år) på grund af det brunefedt!÷1-2 grader:5 –8 min fra +1 og opefter 20 min..jeg trænder min krop løb-og svømmetag–sideløb og rigtig løb ialt ca 500 “tag” jeg er 73 år. Desuden gå jeg til sang (vejrtrækning.jeg vi prøve vejr træk nings programmet.følge med på din side!Det var godt at finde frem til dit link(gennem en veninde) hel og lykke.venlig hilsen Charlotte Beknes

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karianne

  Hej Fie
  Virkelig spændende indlæg. Og som altid er din tilgang inspirerende og gavnlig for mig. Jeg praktiserer selv havbad året rundt og føler mig stærk og i live og nulstillet bagefter. Men min tilgang er ret hjemmestrikket, og derfor er det spændende at læse om nogle konkrete metoder og gevinster.
  Jeg vil gerne spørge om noget, der egentlig ikke handler om lige dette indlæg – men du har nogle gange nævnt dit Sclerosehold. Er formålet med sådan et hold forebyggende eller er det mere opbygningen, hvis sygdommen gør skade? “Bør” alle Sclerosepatienter have sig et Sclerosehold? Hvad er din anbefaling – og andre der læser med?
  Kh Karianne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fie

   Hejsa. Hvor fedt at du kaster dig ud i at eksperimentere lidt med biohacking… 😀

   Det sclerosehold jeg nævner, var et jeg fik tildelt af kommunen og undervisningen foregår hos en fys, sammen med artsfæller. Jeg droppede dog ud, da jeg træner rigeligt i det daglige. Men det er bestemt anbefalelsesværdig, da man får nogle teknikker til bla genoptræning af balance og kordination…

   XXX Fie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Hej Fie super spændende indlæg. Jeg har lavet vejrtrækningsøvelserne siden maj men er faldet af på den de sidste 2 mdr. – dit indlæg får mig op på hesten igen. Spørgsmål: De videoer jeg har set med Wim Hoff laver han både indånding og udånding igennem munden (hvilket jeg også selv gør) er det “lavet om” til indånding gennem næsen? Tillykke med dine positive forandringer! Knus Pernille

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fie

   Yes. Ved ikke hvorfor Wim ikke bruger snuden, men rygtet siger, at han ikke “kan”. (vi kan kun gisne om hvorfor) 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Fie,
  Det er et super fint indlæg du har lavet! Jeg har praktiseret Wim Hof, siden jeg i 2016 mistede min mand i en tragisk ulykke, og var tæt på at miste livsmodet. Jeg er nu i gang med instruktør uddannelsen hos Wim, og glæder mig til at dele denne fantastiske viden med hele verden🙏🏼❄️💙 Metoden er livsforandrende og kan på det varmeste anbefales💙
  Kærligst Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fie

   Ej, hvor fantastisk! Jeg vil glæde mig til at følge dig. Er du på insta? Hvis ja, som må du gerne kommentere mit post dér også, synes din historie er så fin og vigtig ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Hej igen❤️ det er mig der er Isdronningen på IG🙏🏼

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 

Næste indlæg

Diamonds are forever.